Zorgaanbod: Individuele behandeling

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Voor wie?
Deze behandelmethode wordt al sinds 1990 toegepast en vanaf 2000 ook voor kinderen en jongeren. Nadat EMDR in 1989 door Francine Shapiro werd ontdekt, werd het voornamelijk gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn, zoals bijvoorbeeld bij meervoudige trauma’s, angstklachten en bij chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van een totaalbehandeling worden toegepast.

Doel
EMDR is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.

Werkwijze
Er wordt vanuit gegaan dat hetgeen meegemaakt is, niet goed verwerkt is en dat de persoon er daardoor last van blijft houden. Door het beeld weer boven te halen, de cognitie duidelijk te krijgen en de afleidende stimulus ( oogbewegingen) wordt de nare ervaring alsnog verwerkt ( de lading eraf gehaald) en kan de jongere een andere cognitie over zichzelf daarvoor in de plaats zetten.
Als de herinneringen aan die nare gebeurtenissen beter zijn opgeslagen, zullen ook de problemen waarvoor de persoon komt, verminderen of verdwijnen.

Scroll naar top